Reacties op het vierde boek: Lieverd Waarom…?

Op uitnodiging van de stichting Koosje gaf ik in het voorjaar een korte lezing over mijn boek. Hierbij een reactie van een kwetsbare vrouw die zoveel ellende heeft meegemaakt, haar drie kinderen al een zeer lange tijd niet ziet en voor wie ik mijn boek heb gesigneerd.

Beste George,

Hartelijk dank voor het mooie gesprek en wat je in je boek hebt geschreven voor mij. Ben ik even stil van! En tegelijk ben ik opgelucht dat er meer mensen zijn die heftige dingen meemaken in het buitengesloten worden van je kinderen. Ik vond het een indrukwekkende middag, vooral door de onverwacht grote opkomst.

En dank je wel wat je zo in het kort hebt gedeeld met me, daar is moed, kracht en lef voor nodig! En vooral ook hoe positief en sterk je in het gehele proces staat. Daar heb ik groot respect voor.

Wat ik heel mooi vind, is dat liefde als rode draad door je boek loopt. Ik heb dat boek in drie dagen uitgelezen. Wat een prachtige nalatenschap voor je kinderen! En het stimuleert me om ook zoiets voor mijn kinderen te gaan doen. Dan kan ik het verlies, denk ik, beter loslaten.

Ik waardeer je openheid, dat je je kwetsbaarheid en emoties durft te laten zien ook als man, aan een volslagen onbekende, dat heeft diepe indruk gemaakt.

MD

Hallo George,

wat een ontzettend goed beschreven en persoonlijk verhaal dat de kern raakt van wat ouderverstoring inhoudt! Helaas komt dit nog steeds veel te vaak voor, maar o.a. door het schrijven van dit boek worden ook de ogen van rechters en (fam) advocaten steeds meer geopend. Hopelijk wordt jouw droom ook nog verwezenlijkt in dit leven!

BB (EMDR psycholoog) [ 5 maart 2024 ]

Bij zo velen herkenbaar.
Daar waar zo velen mee worstelen en wat zo veel pijn veroorzaakt. Vanaf het begin wordt je meegenomen in de emotionele achtbaan waar je als ouder mee worstelt. Menig traantje gelaten, zowel om George, zijn kinderen maar ook de herkenbaarheid van mijn eigen situatie.

Hans-Bart [ 22 januari 2024 ]

Indrukwekkend. Pakt je meteen vanaf het begin.

R. [ 7 januari 2024 ]

Voor mij benadrukte dit verhaal opnieuw het belang van het diep koesteren van de liefde voor mijn kinderen. Ik realiseer me nu des te meer hoe prachtig dat is. Het is niet iets wat we zomaar als vanzelfsprekend moeten beschouwen, maar iets wat we heel bewust moeten ervaren en doorvoelen. Ik voelde ook de onmacht die de schrijver, George, gedurende 17 jaar heeft ervaren, de intensiteit en de hunkering om deze status quo te doorbreken. Ik wens hem de liefde toe die hij verdient.

GvR

Dit boek is absoluut aan te bevelen! Een emotioneel verhaal wat je als mens, maar vooral als ouder, aan het denken zet. Ooit kan het te laat zijn om elkaars verhaal aan te kunnen horen en dat wil noch de ouder, noch het kind. Ik, als 38-jarige vrouw en moeder van twee kinderen, heb het boek makkelijk uitgelezen uit nieuwsgierigheid. Wat gaat er om in het hoofdje van de inmiddels 35-jarige mama, waarom is zij zo gekwetst? Emoties mogen er zijn, maar laten zij aub nooit de overhand nemen. Bestel het boek en doe er je voordeel mee!

R.J.

Samen met boeken zoals deze van George Westerduin kunnen ouders die dit meemaken steun vinden. En als we meer bewustwording creëren over dit onderwerp, dan wordt er vaker over gesproken. Gaan vooroordelen misschien uit de lucht en durven mensen elkaar aan te spreken als ze iets dergelijks in hun omgeving meemaken.

BdR

Gefeliciteerd, George, met je nieuwe boek! Dit onderwerp spreekt mij bijzonder aan, omdat dit grote impact heeft op ieders leven die hier mee te maken krijgt! Goed dat je hier aandacht voor vraagt. Ik bid dat het tot zegen mag zijn voor je eigen leven.

A.T.

Hi George,

Ook ik ben ‘zo’n vader’. Ik heb mijn dochter al 8 jaar niet gezien. Ik vind het enorm goed van je om dit onderwerp bespreekbaar te maken. In de afgelopen jaren ben ik heel veel vaders tegengekomen en we hebben steun bij elkaar kunnen vinden. Zowel praktisch als emotioneel. Er rust nog steeds een taboe op ouderverstoting; je merkt vaak dat mensen denken ‘waar rook is, is vuur’. Jij weerlegt dat.

R.M.

Dit boek maakt een onderwerp bespreekbaar wat ontzettend groot is en alleen maar verliezers kent.
Vanaf de eerste pagina wordt je meegetrokken in het persoonlijke verhaal van een vader, die geen contact heeft met zijn dochter. Het is intens, meeslepend. De openheid en kwetsbaarheid waarmee het is geschreven trekt je mee in het schrijnende verhaal waarin de machteloosheid en radeloosheid voelbaar is. George schrijft zijn persoonlijke verhaal waarin het onderwerp ouderverstoting centraal staat. Hij trekt je mee in zijn pijn, zijn strijdbaarheid. De liefde voor zijn dochter is voelbaar in iedere letter beschreven in dit boek. Ik vind veel herkenning in zijn verhaal; de eenzame strijd die je voert. Hij maakt een onderwerp bespreekbaar dat alleen maar verliezers kent en waarbij schaamte overheerst. Je wilt verder lezen, bij iedere bladzijde die je omslaat hoop je op een positieve omwenteling.

George stelt zich zo kwetsbaar op, hij geeft zich helemaal bloot. Je wil hem omarmen, met hem praten, ervaringen uitwisselen. Dit is het eerste boek over dit onderwerp wat mij echt pakt, wat mij raakt. Op afstand voel ik me sterk verbonden met George, we zijn lotgenoten. Het boek maakt inzichtelijk wat ik zelf niet goed onder woorden kan brengen. Het proces van rouw wat je doormaakt. Je rouwt om je levend kind. Je eigen vlees en bloed, die je nog wel herkent, maar niet meer kent. Alle liefde die je je kind hebt gegeven lijkt verloren te zijn gegaan. Tussendoor moest ik het boek even wegleggen. Het verhaal raakt mij, de tranen rollen over mijn wangen. Ik voelde herkenning, in het schrijven van e-mails, brieven, kaarten. Whatsapp berichten, de hoop op antwoorden. De verstikking, het gevoel dat je keel wordt dichtgeknepen, geen lucht meer krijgt, de intense pijn, steken in je hart. De onverwachtse momenten dat je wordt overvallen door de pijn van verdriet.
De kracht in het boek zit in de zelfreflectie, het vermogen om te vergeven. De onvoorwaardelijke liefde voor je kind. Bij het lezen van dit boek leer je dat je verwachtingen je geluk in de weg staan. Het enige wat overblijft is hoop. De hoop, dat de liefde die je hebt voor je eigen vlees en bloed, de onvoorwaardelijke liefde, dat dat genoeg is om naar terug te keren.

Dit verhaal heeft een maatschappelijke lading. Laat dit boek ogen openen en verder leed voorkomen. Heb je te maken met ouderverstoting, laat mensen in je omgeving dit boek lezen. Dit boek geeft zo duidelijk weer hoe pijnlijk, bijna ondragelijk, het is na je scheiding verder te moeten leven zonder je kind waar je zielsveel van houdt. Dit boek is voor lotgenoten, maar ook voor een leerkracht, een hulpverlener, mediators, advocaten, rechters zouden dit moeten lezen. Iedere liefhebbende ouder heeft recht op contact met zijn kind, ieder kind heeft recht op zijn liefhebbende ouder. Iedere ouder heeft de verantwoordelijkheid zijn kind in verbinding te laten blijven met beide ouders. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen, dat dit stopt. Sluit je ogen er niet voor, draai niet weg, maar grijp in.

BvdV

Een zeldzaam gedetailleerd persoonlijk getuigenverslag over de impact van het Parental Alienation Syndrome (vert. ouderverstotingssyndroom) op ouder(s) en 1e lijn familie.
Binnen het bestek van een decennialang proces deelt de auteur zijn persoonlijke psychologische en mentale ontwikkeling omtrent het omgaan met hoop, wanhoop, verlies, rouw, schuld en berouw, vergeving en innerlijke verzoening. De openhartigheid van de auteur biedt de professionele hulpverlener alsmede individuele lotgenoten en betrokkenen een harde alsmede reflectieve spiegel ter innerlijke beschouwing.

RKP

Hey George,

In twee dagen je boek uitgelezen. Hoewel ik een echte lezer ben, gebeurt me dat niet vaak. Tijdens het lezen van je boek hoopte ik iedere bladzijde dat jouw dochter je eindelijk zou willen zien, in ieder geval maar eens te woord zou willen staan. My God, wat kan zoiets hardnekkig zijn. Ik begrijp niet dat een ouder in de ban kan worden gedaan als er geen misbruik aan vooraf is gegaan. Hoe kan een kind dat zijn ouder kent, weet hoe hij/zij er voor hem of haar was, geen enkele reactie geven? Op zoveel bladzijden van je boek, voel ik je volledig in het duister tasten over de oorzaak ondanks alle menselijkheid en begrip dat/die je in je hebt.

Hoe verdrietig is het maar hoe blij ben ik dat je probeert door jouw boek de brede maatschappelijke discussie aan te zwengelen ondanks (en dwars door) je eigen verdriet heen zodat andere mensen/ouders/instanties/politici en rechters zich anders gaan opstellen?

Wat je hiermee hebt gedaan is heel knap. Respect!

Ik wens je je dochter, ik wens je je zoon, ik gun je dochter jou maar bovenal wens ik je de wetenschap dat je alles hebt gedaan wat je in je hebt om de beste vader van de wereld te zijn.

JDM

Reacties op het eerste boek:
Kind waar ben je?

Tsjee… ik bekeek zojuist de website… en las stukjes tekst… ik ben er stil van…

De titel… de pijn spat ervan af!

Ben in het boek begonnen. Het is prachtig en heel boeiend. Lastig om het boek weg te leggen en op tijd te gaan slapen…

De openheid van de auteur is zo mooi… hij heeft echt lef als je ook je minder goede dingen, kan en durft te noemen. Hij is groot als hij ook klein kan zijn.

Ik ben zeer verwonderd… het is ‘groots’ en vol liefde…

Reacties op het tweede boek:
Weg van Ware Liefde

Hi, lieve George!

Van harte gefeliciteerd met het nieuws rondom het uitgeven van jouw boek!!
Klasse! Binnen een jaar is het idee in je hoofd, ik hoor je zeggen: “het is niet van mij maar van God gegeven”, tot een compleet boekwerk voltooid! Fantastisch!!

Lieber Gruss,

Antje

Beste George,

Ik wil graag in aanmerking komen voor je boek.
Mooie titel, ik ben heel benieuwd!

Met vriendelijke groet,

Anneke

Lieve George,

Geweldig dat ik jouw boek als een van de eersten kan bestellen.

Liefs en kus,

Romaine

Nada te turbe is gebaseerd op een gedicht van Teresia van Avila, de bekende Spaanse mystica uit de 16e eeuw. Lees onderstaande tekst met vertaling:

Nada te turbe, Nada te espante
quien a Dios tiene, nada le faita
Nada te turbe, Nada te espante,
solo Dios basta

Laat niets je verontrusten,
laat niets je beangstigen:
Wie God heeft ontbreekt niets.
God alleen is genoeg.

Beoordelingen tweede boek: Weg van Ware Liefde

Het is mooi en inspirerend om te lezen hoeveel jij aan jouw spirituele reis hebt gehad. Niet alleen neem je de lezer mee op dit avontuur, maar maak je ook een letterlijke tocht naar je geboorteland en vertel je ons hoeveel dat in je heeft losgemaakt. Je bespreekt gevoelens waarmee iedereen weleens worstelt en je verwoordt op een heldere manier waarom jij het door jou gekozen pad hebt bewandeld. Dit maakt dat het een erg eerlijk boek is geworden, met een zeer persoonlijke lading. Kijk of je de definities van IQ, EQ en SQ wat meer naar voren kan plaatsen in je boek. Het is belangrijk dat het voor de lezer duidelijk is wat je met zulke moeilijk begrippen bedoelt, voordat je er verder over uitweidt. Het is duidelijk dat je al verschillende mensen hebt geholpen om helderheid te krijgen over het leven en zichzelf te weer terug te vinden. Ik denk dat je ook met dit boek dat weer zal kunnen bereiken.

Claartje

Boekscout

Gisteren heb ik het laatste hoofdstuk van je boek afgerond, ik heb het met veel interesse gelezen! Wat een document heb je gemaakt! Ik vind het heel knap hoe je al je kennis en inzichten in de vorm van dit boek hebt weten te bundelen. Ik moet eerlijk zeggen; het is wel een niveau hoger dan de boeken die bij Hour of Power worden uitgegeven. De lezer moet er echt even voor gaan zitten en er de tijd voor nemen want het is veel informatie en diepgaand, maar ik denk niet dat daarmee de toegankelijkheid in gevaar komt. Zoals afgesproken heb ik hier en daar wat zinnen weggelaten of net wat anders neergeschreven, op die momenten dat ik dacht dat het te ingewikkeld werd voor de gemiddelde lezer. Ook heb ik de taaldingetjes die ik tegenkwam aangepast (bijvoorbeeld het consequent gebruik van een hoofdletter als het over God gaat (Bijv. Zijn liefde). Uiteraard moet jij maar kijken welke opmerkingen je wel en niet meeneemt in de uiteindelijke publicatie.

Je boek is voor mij een inkijkje in jouw ontdekkingen in het geloof en ik vind het mooi dat je het zo persoonlijk hebt weten te maken. Dat houdt het boeiend en werkt heel verhelderend (theorie > praktijk). Ik denk dat het een eye-opener voor elke kerkganger is als het gaat om wetticisme (trapt elke christen niet in bepaalde valkuilen?). Vreselijk trouwens wat je beschrijft wat je hebt meegemaakt in je laatste gemeente. Soms stijgt de hang van leiders naar overwicht/macht in kerken ze echt naar het hoofd. 

Ik denk dat veel mensen niet eens bewust zijn dat er IQ, EQ of SQ ontbreekt, dat brengt dit boek heel duidelijk naar voren en bouwt mensen op in hun weg met God. Voor een rijker/vollediger geloof.

Het boek duidt God, aan de andere kant maakt het ook nieuwsgierig naar het mysterie dat de Drie-Enig God altijd lijkt te blijven. Kortom; een heel waardevol document voor elke christen. Je neemt de lezer mee op weg met veel achtergrondkennis die ook heel praktisch is. Nogmaals, heel mooi gedaan.

Veel zegen in alles wat je doet en bedankt voor je vertrouwen,

Hart. groet,

Esther

Hour of Power

Van harte gefeliciteerd, helemaal super! Ik ben het met Esther en de andere beoordelaar eens dat je een heel knappe uitwerking hebt van de drie-eenheid en dat de combinatie van jouw persoonlijke verhaal met de theorie, het boek tot een heel prettig leesbaar geheel maakt dat voor iedere Christen een inspiratiebron zal zijn in zijn verhouding tot God.

Louise Kemps

Co-Efficiënt Management Consulting

“Enabling struggling leaders to start realizing their goals more effortlessly, with a spirited team full of energy”

Een geweldig werk dat je afgeleverd hebt, met een supermooie boodschap! Ben enorm trots op je! Dat je dit mocht en kon doen dank je aan Hem dat weet ik, maar ik ben trots dat je het ook daadwerkelijk ten uitvoer hebt gebracht.

Inleiding: persoonlijk, goed leesbaar, nodigt uit tot verder lezen

Hoofdstuk 1: Uit, door en tot God. Leest als een opmaat … niets op aan te merken … je wordt er nieuwsgierig van … prima dus

Hoofdstuk 2: De I-weg. Hoe stel ik mij God voor? Valt niet eenvoudig te begrijpen.

Hoofdstuk 3: IQ etc. Duidelijk. Pag 94: fijn, zo’n persoonlijk voorbeeld en ook wat het met je gevoel doet! Dat maakt het illustratief, leesbaar en persoonlijk.

Hoofdstuk 4: EQ etc. Mooi! Wel volgens mij een hoofdstuk voor Christenen, die de kracht van Jezus al begrijpen. Wijst diezelfde lezers wel mooi op de valkuil van het door jou benoemde EQ-wetticisme.

Hoofdstuk 5: SQ etc. Mooi en persoonlijk vond ik je stuk op pag 133.

Hoofdstuk 6: de Ware Liefde. Pag 163 ev Het persoonlijke stuk daarna over je reis naar Indonesië vind ik heel fraai.

Hoofdstuk 7: Kerkmuren om etc. Het zal je niet verbazen dat ik blij ben met dit hoofdstuk …Schokkend verhaal van je kerk…pfff…teleurstellend ook voor je.

Nawoord. Prima

Ik hoop dat je heel veel lezers kan bereiken. Ik ben er echter van overtuigd dat jij “in het echt” nog veel meer mensen kan bereiken dan op schrift. Dat heeft met je communicatieve, sociale en verhalende vaardigheden te maken, maar niet in de minste plaats ook met je charisma (en dat heeft weer met Ware Liefde te maken…). Waar je denk ik met je boek vooral een christelijk publiek raakt denk ik dat je “in real life” ook niet-christenen bij je boodschap kan betrekken.

Ik vind het prachtig dat je die gelegenheid om meer mensen te bereiken ook gaat krijgen o.a. door je kranteninterview en Hour of Power.

Mischa

medicus